Kolmas kolmannes, loppuraskaus, Raskaus, Synnytys

Vinkkejä synnytyksen luonnolliseen käynnistämiseen

Loppuraskaudessa sitä alkaa olla kirjaimellisesti aika loppu, vaikkei minullakaan onneksi ollut mitään kovia kipuja, mutta aika raskas olo toki 😀 Vallitsevan koronatilanteen, ja uuden aallon pelossa elo-syyskuussa aloinkin olla jo tosi malttamaton saamaan vauvan pihalle. Löysin itseni googlaamasta harva se päivä luonnollisia ”keinoja”, jotka saattaisivat vauhdittaa vauvan saapumista.

Jotenkin siinä loppuraskaudessa menee ihan omaan kuplaan synnytykseen valmistautuessa, ja itse halusin kokeilla kaikki niksit sen käynnistämiseksi, varsinkin lasketun päivän jälkeen. Jännitin sitä, että joutuuko lopulta käynnistykseen, ja iskeekö korona pahasti päälle. Ahdisti, joudunko yksin synnyttämään, jos koronarajoitukset iskee päälle, ja miehellä olisi vaikka nuha h-hetkellä…

Olin lukenut, että kalvojen pyöräyttäminen usein edistää synnytyksen käynnistymistä, koska kohdunsuulle tulee ärsytystä. Neuvolalääkäri tekikin tämän minulle rv 40+1. Se ei käynyt ollenkaan kipeää, mutta oli toki epämiellyttävää.

Vyöhyketerapiassa kävin pariin kertaan ennen synnytystä toiveissa synnytyksen käynnistyminen luonnollisesti, tai edes synnytyksen alkaessa sen luonnollinen ja nopea eteneminen.

Muut keinot, joita kokeilin synnytys haaveissa, olivat päivittäinen liikunta (kävely, ja viimeisellä viikolla porrasjuoksu).
Muuten otin rennosti ja lepäsin, koska ilmeisesti rentoutuminenkin on tärkeää ennen synnytystä. Pompin myös jumppapallon päällä päivittäin, ja söin hulluna ananasta, joka olikin sesongissa juuri elo-syyskuussa. Ananaksen entsyymistä uskotaan, että se pehmentää kohdunsuuta hajottamalla kudosta samanlailla, kun se kirvelee kielenpäällä. Join myös pari paketillista vadelmanlehtiteetä viimeisen kolmanneksen aikana. Sen kerrotaan vahvistavan kohtulihasta, tai jotakin sen suuntaista 😀 Myös kuuluisa 3 s:n taktiikka tuli kokeiltua. Eli toisin sanoen kokeilin kyllä kaikkea, mitä vaan netistä löysin.

Lopulta synnytys käynnistyi rv 40+3 yöllä lapsivesien menolla. Se oli ihan mahtava tunne, koska tiesin silloin, että vauva saapuu pian. Herätinkin miehen hetken päästä supistuksen voimistuessa, että ”herää, meille tulee tänään vauva!” Mies ihan unenpöpperössä kysyy vaan, että ”onko noin?” Rv 40+1 minulla oli siis neuvolalääkäri, joka pyöräytti kalvot, ja rv 40+2 kävin vyöhyketerapiassa. Tiedä sitten mitkä näistä ovat vaikuttaneet synnytyksen käynnistymiseen, vai olisiko se tapahtunut muutenkin luonnollisesti.

Luulen, että ne lukuisat harjoitussupistukset, joita koin raskauden aikana, valmistivat kohtua synnytystä varten. Synnytyksen aikaiset supistukset tulivat alusta asti tosi tasaisen kiihtyvään ja voimistuvaan tahtiin, ja tekivät tulosta kohdunsuuta avaamalla. Ja siltä se tuntuikin, että avautumista kokoajan tapahtuu.

Olen kaikkiaan tosi tyytyväinen siihen, etten joutunut odottamaan kauempaa, ja synnytys eteni niin hyvin luonnollisesti ja tasaiseen tahtiin. Muita samassa kuussa synnyttäneitä ja lähipiiriä seuraamalla olen huomannut, että kaikenlaiset supistuksia vahvistavat lääkkeet, synnytyksen käynnistäminen ja sektio ovat melko yleisiä kuitenkin.

Rv 40+0

Omat vinkkini ja muistiinpanoni mahdollista seuraavaa synnytystä varten ovat, että yritä pysyä niin rentona kuin mahdollista, keinolla millä hyvänsä, muista syödä ja juoda, ja käy vessassa tunnin välein varsinkin, jos otat epiduraalin. Tuo viimeinen on sellainen vinkki, johon aion mahdollisella seuraavalla kerralla valjastaa miehen ihan puhelinmuistutuksilla, sen verran pahasti oma virtsarakko pääsi venymään synnytyksessä kun vessassa käyminen unohtui siinä työn touhussa. Olen kuullut myös muiltakin epiduraalin ottaneilta, että pissaamisen kanssa voi olla haasteita etenkin synnytyksen jälkeen.

Aion lukea nämä pohdinnat kyllä jos joskus olen uudelleen raskaana, koska mom brain on todellinen juttu, ei näitä yksityiskohtia muista kauaa. Toivon, että joku muukin ison mahan kanssa tuskissaan saa jotakin apua tai tsemppiä tästä, mukavaa synnytystä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s