Synnytys, Vastasyntynyt, Yleinen

Hän on täällä <3 Meidän arkipäivä vauvan kanssa

Jee, hän on täällä ❤ Meidän rakas syntyi 3 päivää lasketun ajan jälkeen 19.9. Synnytyksestä ja sen jälkeisistä päivistä voisin kirjoittaa vielä erikseen.

Kirjoitin meidän tavallisesta arkipäivästä kuukauden ikäisen vauvan kanssa, sekä mielessä pyörivistä asioista tällä hetkellä.

Pieni on saanut kovasti kehuja ihanasta punertavasta tukastaan ❤

Aamuisin herätään klo 8-9 välillä ja pötkötellään hetki sängyssä. Vauva välillä syö ja sitten taas torkahtaa. Käytännössä helpointa on ollut nyt nukkua kaikki samassa leveässä sängyssä, vaikka se alkuun pelottikin. Vauvaa on kuitenkin usein haastava saada nukahtamaan omaan kehtoonsa, ja vähintään puolet yöstä hän nukkuu meidän välissä, välillä tankaten yöevästä. Itse koen, että on turvallista nukkua vauvan kanssa, kun molemmat vanhemmat ovat tietoisia siitä, jolloin ei tule unissaan pyörähdettyä vauvan päälle.

Jos vauva nukkuu aamulla pitkään, hipsin alakertaan itse aamupalalle. Yleensä mies on keittänyt minullekin puuroa ja kahvia, ja teen vielä lisäksi smoothien aamupalaksi. Aamu-tv:tä katsellen syön aamupalaa, joskus vauva tissillä, joskus omassa rauhassa. Vaihdan jossain välissä puhtaan vaipan vauvalle.

Klo 10-12 välillä lähdetään aamukävelylle, poika nukkuu hyvin vaunuissa. Unet kestää n. 1-1.5h, ja yleensä hän herää kun kyyti loppuu. Jos poika jatkaa unia kotipihassa, touhuan kotona jotakin pientä (siivoan/pyykit) ja syön rauhassa lounasta.

Klo 11-12 maissa poika herää syömään, jonka jälkeen tehdään ”aamutoimia”, eli pestään kasvot ja muhivat ihopoimut, annan d-vitamiinin ja relatipat, vaihdetaan tarvittaessa vaatteita, ja sitten poika syö lisää. Olen huomannut, että jos täytyy tehdä hoitotoimenpiteitä, käyttää kylvyssä tai hoitaa joku muu asia nopeasti, se kannattaa tehdä aina syötön ”keskellä”, eli sitten kun vauva on syönyt toisen tissin :D. Silloin vauva on hetken tyytyväinen, ja ainakin jokseenkin hereillä.

Aamutoimia tehdessä ja muutenkin vaippaa vaihtaessa lauletaan pojalle yleensä kaikenmaailman lauluja ja lastenlauluja. Se rauhoittaa selvästi ja saadaan hommat mukavammin hoidettua. Pienen pieni veturi on ykkönen aamutouhuihin 😀 Laitan vauvan ainakin kerran päivässä leikkimatolle ihmettelemään, ja myös mahalleen, jotta saa totutella siihen ja treenata pään kannattelua ja selkälihaksia. Tällä hetkellä häntä viehättää kovasti kaikki mustat asiat ja valot. Erityisen kauan hän jaksaa katsella meidän olohuoneen tauluja.

Imetyksen kokonaisvaltaisuus näin alkuun vastasyntyneen kanssa yllätti, vaikka tiedostinkin etukäteen, että se saattaa viedä useita tunteja päivässä. Alkuun laskeskelin, että saattoi mennä yli 8h päivässä imettäessä. Onneksi vauvan kasvaessa syömistahti nopeutuu. Vauvan syödessä, katselen samalla sarjoja/leffoja tai selaan puhelinta, toki välillä imetys vaatii kahta kättä ja keskittymistä jos vauva ei heti saa kunnon otetta tai muuten vaan sekoilee tissillä (tätä tapahtuu usein).

Klo 13-14 välillä vauva nukahtaa uudelleen. Tällöin koitan itse levätä, tai jos on energiaa niin touhuan kotona tai teen pienen kehonhuollon/treenin. Venyttelen, treenaan lantionpohjalihaksia ja joskus teen youtubesta jonkun lempeän treenin, joka sopii juuri synnyttäneille. En haluaisi ottaa mitään paineita palautumisesta ja raskauskilojen pudottamisesta, mutta kyllähän se ärsyttää, ettei vieläkään mahdu juuri mihinkään omiin vaatteisiin. Yritän kyllä olla itselleni armollinen, mutta saisi tämä kaksoisleuka ainakin jo lähteä. Nyt on vielä n. 7kg matkaa omaan normaaliin painoon.

Klo 15-16 aikaan vauva herää taas syömään. Mies lopettaa työt yleensä klo 16-17 aikaan, ja auttelee sitten vauvan hoidossa ja kotitöissä. Klo 17-18 aikaan vauva nukahtaa vikoille ”päikkäreille”.

Ollaan kylvetetty vauvaa kerran viikonloppuisin oman saunomisen yhteydessä, ja kerran keskellä viikkoa on otettu suihkuun mukaan pesulle. Enempää vauvaa ei mielestäni tarvitse kummemmin pestä, ettei iho kuivu. Alavartalo tulee kuitenkin pestyä monet kerrat päivän aikana vaipan vaihdon yhteydessä.

Klo 18-20 maissa vauva herää. Sitten alkaakin kova iltasyöpöttely. Toki välissä hän torkahtelee, mutta nukahtaa yöunille vasta 22.30-24 maissa. Öisin hän heräilee tankkailuista huolimatta n.2-3h välein syömään. Yöllä vaihdan vaipan vaan kerran joskus klo 2-3 aikaan kun hän herää syömään, paitsi tietysti jos siellä on kakat housussa. Ekoina viikkoina vaipassa oli lähes aina kakat, joten vaippaa sai vaihtaa varmaan 10 kertaa päivässä, ettei peppu menisi ihan rikki. Huh, onneksi se on nyt rauhoittunut hieman.

Helppo vauva me on kyllä silti saatu, vaikka syöntivälit ovatkin tiheitä, niinkuin näillä pienillä kai monesti on. Hän ei kyllä ole juurikaan itkenyt, mikä on ihme. Oletin, että tavallisesti pieni vauva saattaa itkeä useamman tunninkin vuorokaudesta. Kyllä hänestä ääntäkin lähtee tarvittaessa. Nälkä kun iskee, se iskee nopeasti, ja jos ei ruokaa näy heti, silloin hän hermostuu ja itkee hetken kunnes ehdin työntää tissin suuhun. Pahempia masuvaivoja ei ole onneksi ainakaan vielä tullut.

Kaikenlaista ähinää ja puhinaa hän kyllä pitää, välillä öisin siihen heräilee koko perhe. Joskus maitoa jää nenään ja rööreihin vaivaamaan tai sitten pierut tai kakka suolessa häiritsee. Välillä siihen auttaa kun koittaa röyhtäyttää uudelleen, jos on jäänyt mahaan ilmaa pinteeseen.

Onneksi on imetyshormonit, jotka auttaa jaksamaan univelan kanssa. Öisin saan unta yhteensä ehkä 5-7h pienissä pätkissä. Itse nukahdan päivisin hyvin harvoin, vaikka yritän lähes joka päivä. Silti olen ihan järjissäni ja nautin vauva-arjesta silmäpusseineni. Täytyy muistaa, että tämä on kuitenkin tosi lyhyt aika omasta elämästä. Me otetaan vauvan kanssa nyt tosi rennosti, haluan nauttia näistä hetkistä pienen kanssa, enkä jaksa stressata kotitöistä tai muistakaan vähäpätöisistä asioista. Ihanaa loppuviikkoa ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s