Raskaus, Yleinen

Raskaushimot, näistä on meidän poika tehty

Onko ollut mitään raskaushimoja? – Tämä on se perinteinen kysymys, jonka raskaana ollessa kuulee usein. Se on myös ihan hauska keskustelunaihe, ja minusta on ihan kiva vastailla kysymyksiin voinnista ja ruokahimoista. Raskauden alussa oli muutaman viikon lievää etovaa oloa, mutta siitä selvisi hyvin tihentämällä ruokavälejä ja napostelemalla jotain pientä useammin.

Oikeastaan koko raskauden ajan on tehnyt mieli kaikkea kylmää ja raikasta syötävää, mutta myös makeaa on himottanut, ja yllättäen myös hampurilaiset ja muu roskaruoka on uponnut helposti 😀 Olen tehnyt kotona joka päivä smoothieita, ja murot+maito yhdistelmä on ollut erittäin kova. Myös hedelmiä on kulunut tosi paljon verrattuna normaaliin, erityisesti jääkaappikylmät omenat oli yhdessä vaiheessa päivittäinen himo. Smoothiet, murot ja hedelmät ovat olleet kyllä pääraaka-aineet tämän pojan kasvaessa. No, voisi olla huonomminkin. Olen tosi kiitollinen, että olen pystynyt syömään näinkin monipuolisesti ja terveellisesti raskauden ajan, eikä pahoinvoinnit ole juuri haitanneet menoa.

Raskausaika tuo mukanaan harmillisen paljon rajoituksia ja kieltoja, ja tämä on kyllä yksi tosi ärsyttävä puoli raskaudessa. Yllätyin kyllä, kun sain ensimmäisellä neuvolakäynnillä käsiini THL:n suosituksiin perustuvat ravitsemusohjeet raskaana oleville. Tiesin kyllä perusjutut, mitä pitää välttää, esim. raaka kala ja liha, salmiakki, pastöroimattomat juustot ja tietysti alkoholi. Mutta tuo vältettävien ruoka-aineiden listahan on ihan älyttömän pitkä!

Onneksi susheja on myös kokonaan kypsiäkin vaihtoehtoja, ja holittomiakin löytyy laaja valikoima.

Siellä on paljon sellaista, jotka saattavat oikeasti olla vaaraksi sikiölle esimerkiksi listeria-, yersinia- tai salmonellabakteeririskin takia, ja sitten on paljon sellaista, joita ei ole paljon tutkittu, mutta saattavat mahdollisesti olla haitallisia. Esimerkiksi yrttiteetä ja inkivääriä ei suositella, koska turvallisesta käytöstä ei ole tietoa.

Se on todella hyvä, että Suomessa otetaan terveysasiat vakavasti, ja mieluummin varotellaan, kun kadutaan, mutta mielestäni näissäkin voi ihan maalaisjärkeä käyttää niin kuin parhaaksi näkee. Tiedän, että ainakin esimerkiksi Virossa on paljon löysemmät rajoitukset raskaana olevien suhteen.

Mitä otan itse huomioon raskaana ollessa, ja miten olen mokaillut?

Varmistan lihan kypsyyden tarkemmin, ja kinkuistakin katson aina ennen syömistä, että niissä on hyvin päiväystä jäljellä. Joskus alkuraskaudessa en heti tajunnut, että raaka kananmunakin on kiellettyjen listalla, kun ihan innoissamme tehtiin uppomunia aamupalaksi, hups. Kerran unohdin, ettei parmankinkkua saisi syödä, ja söin sitä hyvillä mielin raakana pizzan päällä. En ole kyllä ottanut näistä mitään stressiä jälkikäteen. Inkivääriä ja salmiakkia olen pienissä määrin käyttänyt. En halua luopua kokonaan Ainon lakritsijäätelöstä, koska sitä parempaa ei ole olemassa (jos et ole maistanut niin sun on pakko!). Siemenillä päällystettyä leipää ja sämpylää olen välillä syönyt, mutta en ole nyt enää tehnyt chia-vanukasta, enkä syönyt siemennäkkäriä.

Aamupalat on ehdottomasti päivän paras ateria, ilman raskauttakin

Kofeiinirajoitusta olen pyrkinyt suurimmaksi osaksi noudattamaan, joskus hurjana päivänä olen juonut jopa 2 kuppia kahvia ja vielä yhden kokiksen, aika rajua.. 😀 Majoneesia olen myös käyttänyt viikottain, vaikka niissähän on usein pieni määrä kypsentämätöntä kananmunaa. Jos haluaisi välttää majoneesia kokonaan, ei voisi edes syödä mitään pikaruokaa/ravintolahampurilaisiakaan… En halua alkaa niin neuroottiseksi, että kylässä tai ravintolassa ei voisi syödä oikein mitään, koska kaikessa on aina jotakin ”kiellettyä”.

Eniten on ollut ikävä kyllä viiniä ja kuoharia.. Onneksi ei enää kauaa, että niihin on halutessa mahdollisuus 🙂 Onko muilla ollut samanlaisia himoja? Oletteko jaksaneet noudattaa rajoituksia pilkulleen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s