Yleinen

Huono omatunto omista onnistumisista

Omassa elämässäni on viime vuosina tapahtunut surujen ja murheiden ohella paljon onnistumisia ja useita haaveitani on suureksi ilokseni käynyt toteen. Sain vakituisen työpaikan, minua kosittiin, ostettiin ihana asunto, mentiin naimisiin, pääsin kokeilemaan haaveilemaani työtä, ja nyt odotetaan vauvaa. Pakostikin tulee mieleen, että koskahan tämä onnenkupla puhkeaa…

Olen iloinnut ja ollut todella kiitollinen näistä toteutuneista unelmista, mutta samalla aina takaraivossa lymyää pieni ajatus, että kohta tapahtuu jotain kamalaa. Kai se on jonkinlainen suojelukeino, ettei anna itsensä ihan mahdottomasti rypeä onnenhetkissä, tai muuten tulee turpiin… Tämä ajattelutapa on varmaan myös jonkinlainen suomalainen perisynti, pessimistihän ei voi pettyä. Haluaisin oppia rennommin nauttimaan omista elämän iloista ja onnistumisista ilman huolta huomisesta.

Olen myös huomannut potevani huonoa omatuntoa omista ilon aiheista joskus jopa ystävien seurassa, ja tahallaan saattanut vähätellä omaa onnellista elämäntilannettani. Onko minulla oikeutta tuntea onnea, kun kaikilla ei sitä välttämättä ole, vaikka he sen todellakin ansaitsisivat? Tiedän, ettei toisen onni ole keltään muulta pois, mutta kai sitä on jotenkin halunnut ”suojella” myös läheisiä välillä liialta hehkutukselta. Etenkin silloin, jos läheisellä itsellään on elämässä huonompi ajanjakso meneillään.

Täytyy silti muistaa, että näiden onnenhetkien välille ja etenkin nuoruuteen on kuulunut myös paljon negatiivisia tunteita ja kokemuksia, ettei kuulosta liian pehmeältä tämä touhu 😀

Voihan tässä oman onnen vähättelyssä olla myös jonkinlainen samaistumisen tarve taustalla. Ehkä sitä pyrkii vahvistamaan yhteenkuuluvuuden tunnetta ystävyydessä hakemalla yhteneväisyyttä asioista. Ei halua, että ystävyyteen tulee minkäänlaista rakoa eri elämäntilanteiden tai tunteiden tuoman ristiriidan takia. Pitäisi muistaa, että ystävyys on parhaimmillaan nimenomaan maailman paras vertaistuki kaikkiin tunteisiin ja tilanteisiin, olivat ne sitten ristiriidassa keskenään tai eivät.

Aihetta sivuten, olen usein myös törmännyt kahvipöytäkeskusteluihin, joissa yhteenkuuluvuuden tunnetta vahvistetaan negatiivisen kautta. Stereotyyppisesti naiset avautuvat omista puolisoistaan ja heidän ärsyttävistä piirteistään. Nämä puheet ovat tyypillisesti todella negatiivisia, ja mietin vain, etten itse ainakaan haluaisi, että oma puoliso puhuu minusta jatkuvasti niin muille, vaikka joskus olenkin ärsyttävä.

Ymmärrän, että niissä haetaan vertaistukea muilta, mutta koen nuo tilanteet aina kauhean kiusallisiksi, koska en oikein osaa samaistua niihin, eikä minulla ole kyllä niihin mitään annettavaakaan (pakko sanoa, että olen äärettömän kiitollinen tuosta tasapuolisesti kodista huolehtivasta miehestä muutenkin, ovat aika harvinaisia kokemukseni mukaan.) Ihan kuin oletusarvona olisi se, että muillakin menee parisuhteissaan yhtä ”huonosti”, ja jos ei mene, täytyy siinä olla jotakin mätää… Tämä tuntuu kuuluvan nimenomaan samaa sukupuolta olevien yhteisiin keskusteluihin, ja niissä asetutaan selvästi toista sukupuoliryhmää vastaan.

Klassisena esimerkkinä näistä keskusteluista ovat juuri nämä ”kotitöistä laistavat ukot” vs. ”nalkuttavat akat”. Ajatellaan stereotyyppisesti, että normaali parisuhde/avioliitto nyt on sellaista kestämistä ja riitelyä. Tai sitten olen elämäni aikana ajautunut liian usein negatiivisesti ajattelevien ihmisten keskuteluihin.

Näihin negatiivisiin ”mollaus”keskusteluihin harvemmin osallistun, mutta pitäisi varmaan tuoda enemmän sitä omaa positiivisempaa näkökulmaa niihin. Ei vaan jotenkin kehtaa, koska tulee väkisin se fiilis, että muut luulee minun leuhkivan tahallaan. Miksi sen pitää olla näin? Tai sitten analysoin tätäkin liikaa..

Onko muita yhtä pöljiä, jotka kokevat huonoa omatuntoa omasta onnesta? Saako kukaan ylipäätään kiinni näistä ajatuksista vai olenko yksin näiden pohdintojeni kanssa? 😀

Ps. Vauvalla vihdoin TJ 100. Hallelujaaaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s