Raskaus, Toinen kolmannes

Epävarmuudet ja kehon muutokset raskauden aikana

Ennen kun tulin raskaaksi, olin jo jonkin verran mielessäni pohtinut mahdollisen raskauden tuomia kehonmuutoksia. Olin varautunut siihen, että raskausarpia saattaa tulla vatsan, lantion ja rintojen kasvaessa, painoa tietenkin kertyy ja rasvaa yleensä myös jonkun verran…

En kuitenkaan ollut läheskään tajunnut, kuinka paljon pieniä muutoksia voi tulla, ja on vielä tulossa. Enkä tietenkään tiennyt, miltä nämä muutokset oikeasti tuntuvat. Tässä kokee todella ristiriitaisia fiiliksiä joka päivä yrittäessä pysyä kärryillä muutoksissa.

rv 24

Olen huomannut, että painon nouseminen onkin ollut itselle vaikeampaa nähdä, kuin mitä kuvittelin. Nyt toisen kolmanneksen aikana paino on vasta alkanut nousta, ja se on noussutkin nyt koko ajan tasaista, mutta normaalia tahtia. Vaa’an lukeman kohoaminen 0,5-1kg viikossa tuntuu silti tosi paljolta ja ahdistavalta, vaikka samaan aikaan ymmärrän, että painon pitääkin nousta, kun niin moni asia muuttuu ja kasvaa kehossa. Tähän viikolle 24 mennessä paino on noussut n. 7kg, ja minun kohdalla normaali painonnousu raskauden loppuun mennessä voi olla jopa 16kg. Onhan se paljon. Tunnen kuitenkin lähes jatkuvaa nälkää, ja nyt olen syönyt valehtelematta 2h välein jotakin välipalaa, koska yhtään kauemmin en pysty olemaan ilman ruokaa. Täytyy yrittää luottaa siihen, että keho kyllä kertoo ja viestii, mitä se tarvitsee. Toisaalta, välipalaksi voisi yrittää useammin syödä jotakin kasviksia 😀 ja tiedän, ettei joka viikonloppu tarvitsisi vetää isoa karkkipussia, mutta nyt kun sain juuri ”puhtaat paperit” sokerirasituskokeesta, voi välillä ihan hyvillä mielin herkutella.

Vatsan pyöristyessä hämmentävä asia oli myös se, että miten vatsa voi pyöristyä samaan aikaan myös ylävatsan kohdalta, vaikka vauva on vielä toisen kolmanneksen alussa ihan alhaalla vatsassa. Tulin tulokseen, että niiden täytyy olla sisäelimet, jotka siinä siirtyvät kasvavan kohdun tieltä syrjään, pyöristäen mahaa siinä vaiheessa. Se tuntuikin hiukan hassulta, kun jotkut sukulaiset iloisena taputtelivat vatsaa siitä ylävatsan kohdalta. Että jep, miltäs mun suolisto tuntuu siinä käden alla? 😮

En myöskään ollenkaan tykkää tästä, että rinnat kasvavat, ja varmaan vauvan tulon myötä vielä räjähdysmäisesti… Lisäksi rintakehä on saanut ihanan näppykerroksen koristukseksi, mahtavaa. Yritän keskittyä siihen, miten tärkeä tehtävä niillä sitten on vauvan saapuessa, ja miten hienoa olisi, jos pystyisi itse ruokkimaan vauvaa omalla keholla. Mutta on tässäkin totuttelemista.

Sormukset eivät myöskään mahdu enää samalla lailla sormiin, saa nähdä palautuuko ne aikanaan ennalleen, vai täytyykö käydä hieman suurentamassa sormuksia.

Nyt jo oma keho tuntuu tosi erilaiselta, samaan aikaan ihanalta, ja kamalalta. Vatsa alkaa jo painaa, samoin rinnat tuntuvat tosi erilaisilta, ihan kuin ne olisi jonkun muun kuin minun. Ähkin ja puhkin aina asentoa vaihtaessa tai ylös noustessa, mutta miten muka ilman vatsalihasten tukea pystyisi liikkumaan ilman äänitehosteita?

rv 17

Kaikenmaailman oireita on myös tullut toisen kolmanneksen aikana kuvioihin, mutta niistä ajattelin höpöttää myöhemmin lisää.

Toisaalta myös ihailen ja silittelen tätä vatsaa joka päivä, ja vauvan liikkeiden tunteminen on paras juttu ikinä! Samaan aikaan on niin outoa kuvitella, että siellä on ihan oikean ihmisen näköinen tyyppi, joka nyrkkeilee ja vetää jumppatunteja itsekseen joka päivä ❤

Onko muita samojen asioiden kanssa painivia?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s