Introvertti, Yleinen

Introvertin ilot ja surut

Lapsena sain usein kuulla olevani ujo tai arka, ja tunsin huonommutta tästä määrittelystä. Koin, että rohkeammat ja puheliaat lapset olivat parempia kuin minä. Pitäisi olla aina reipas ja uskaltaa puhua vieraille ihmisille. Oman perheen ja läheisten seurassa olen kyllä aina ollut oma iloinen ja tempperamenttinen itseni.

Nuoruus, introverttiys ja epävarmuus, siinäpä yhdistelmä. Ei ole kyllä ikävä nuoruusvuosia, vaikka niistä on myös paljon ihania muistoja. Muistan sen teini-iän epävarmuuden niin hyvin, kun aina mietti, että mitähän kaikki muut ajattelevat. Silloin nolostutti niin kamalasti kaikki pöljät asiat, kuten esimerkiksi tahra vaatteissa, tai jokin muu yhtä vähäpätöinen asia. Onneksi nykyään voin hyvin mennä lähikauppaan yöhousuissa ja tukka pystyssä, ei kiinnosta muiden mielipiteet kyllä ollenkaan. Ja se on niin vapauttava tunne.

Tietenkin kaikilla on omat epävarmuudet, ja minullakin on asioita, joista en itsessäni tykkää, mutta onneksi ne eivät hallitse elämää. Suurin pinnallinen epävarmuuteni on vinot hampaat, joita on koko lapsuus korjailtu, mutta koskaan ei oikomishoitojen päätteeksi laitettu retentiolankoja, joten suuri työ on valunut hukkaan… Tätä olen paljon harmitellut, ja jos vain olisin tiennyt moisista retentiolangoista, olisin ehdottomasti sellaiset pyytänyt. Hampaiden oikomista mietin paljon edelleen, ja se on haaveena itsellä esteettisten tulosten lisäksi myös terveydellisistä syistä. Hampaani reikiintyvät todella helposti hyvästä hoidosta huolimatta, ja tuo ahtaus vielä lisää reikiintymisriskiä. Lisäksi etuhampaasta on pieni pala lohjennut johtuen hampaiden huonosta asennosta.. no, se hampaista, ovat ainakin kaikki vielä suussa tallella 😀

Ymmärsin joskus nuorena aikuisena olevani introvertti, ja sen tiedostaminen helpotti elämää. Ei tarvitse tuntea huonoa omatuntoa esimerkiksi siitä, että väsyy nopeasti juhlissa ja ihmispaljoudessa, koska tietää, mistä se johtuu. Kuulemma introverttien ja extroverttien aivoissa on eroja, ja sen takia ollaan niin erilaisia. Vaikka rakastankin nähdä ystäviä ja kavereita, ja kaikki viikonloppureissut ystävien luokse ovat aina kivoja juttuja, olen aina ihan puhki niiden jälkeen. Erityisesti todella puheliaiden ihmisten seurassa tulee nopeammin ”ähky”, ja kaipaa hiljaisuuttaa ja lepoa.

Oman puolison seurassa taas on kuin kotonaan, eikä sitä koe millään lailla rasitteeksi tai kuormittavaksi. Onneksi. En kyllä luultavasti viihtyisi superpuheliaan ja menevän ihmisen seurassa, ja minusta on hauskaa huomata, että jopa minä voin olla joskus se puheliaampi ja spontaanimpi, kuin joku toinen 😀

En juuri koskaan soita puheluita, enkä vastaa tuntemattomiin numeroihin, jollen erityisesti odota soittoa. Koen, etten oikein puhelimessa osaa rentoutua, kun en näe toisen eleitä ja ilmeitä, jotka kertovat kuitenkin jopa paljon enemmän, kuin pelkät sanat. Nyt korona-aikana, olen kovasti tsempannut itseäni, että olen saanut välillä soitettua läheisille. Muuten puhun puhelimessa pelkästään äidin kanssa 😀

Poikkeusajasta puheen ollen, en koe juurikaan kärsineeni tästä ajasta, kun ei ole voinut livenä nähdä ihmisiä. Tottakai ystäviä on kova ikävä, ja onneksi on voinut pitää yhteyttä whatsupin ja etäillanistujaisten merkeissä. Äidin kanssa ollaan käyty viikoittain kävelyillä, ja veljiäni olen nähnyt tänä aikana silloin tällöin turvaväleillä. Mutta noin muuten olen viihtynyt kotona etätöissä nämä viimeiset 10 viikkoa, eikä loppua etätöille ole tiedossa. Käy mulle!

Rakastan draamaa, jos en itse ole siihen osallisena, mutta pelkään konflikteja aivan mielettömästi. Perheen sisäisten konfliktien keskellä olen nuorempana ollut hyvinkin paljon. Perheen sisäisissä asioissa uskallan kulkea sitä kohti, mikä omasta mielestäni on oikein ja tasa-arvoista. Nousin teininä kovastikin vastarintaan, jos koin jonkun asian olevan epäoikeudenmukainen. Konfliktitilanteissa alan aina itkeä, mikä on todella rasittava piirre. Se häiritsee keskustelua, ja joskus tuntuu, että muut saattavat ajatella, ettei itkevää voi ottaa vakavissaan.

En ole koskaan ymmärtänyt oikein sitä, miten ihmiset, varsinkin tytöt ja naiset saattavat useinkin riitaantua ystäviensä kanssa, tai joutua vahvoihin erimielisyyksiin. Ehkä olen löytänyt ympärilleni vain niin kertakaikkisen ihania ja empaattisia ystäviä, etten ole koskaan lapsuudessakaan joutunut ”riitoihin” kavereiden kesken. En muista edes sellaista, että ”ei leikitä nyt ton Maijan kanssa kun se on tyhmä”, mikä on kai aika yleistä pienillä lapsilla. Huh, kamalaa..

Tuntuu, että yleinen ihanne on edelleen olla ekstrovertti; puhelias ja seurallinen ihminen. Onneksi introverttiydessä on paljon hyviä puolia, joita yritän itsessäni vahvistaa. Empaattisuus ja myötäelämiskyky ovat sellaisia asioita, joita arvostan muissa ihmisissä paljon, ja koen itsekin olevani empaattinen tyyppi. Ainakin sen kyynelmäärän perusteella, mitä olen vuodattanut muiden surujen vuoksi, myös tv-hahmojen 😀

Rauhallisuus on myös sellainen piirre, ja jota arvostan paljon muissakin. En jaksa kovin pitkään hosuvien ja kovaäänisten ihmisten seurassa. Rauhallisuus on myös sellainen piirre, joka tulee omasta ydinperheestäni, ja minusta on ihanaa syödä yhdessä oman perheen kanssa hiljaisuudessa tai kevyesti rupatellessa. Saa nähdä, miten meidän käy, jos tulevasta esikoisesta tuleekin ihan hulivili, apua.. ’:D

Aitoutta ja kuuntelemisen taitoa arvostan todella paljon. Menen ihan puihin, jos joutuu harrastamaan small talkia, enkä ole siinä kovin hyväkään. Mieluummin olen hiljaa, jos ei ole mitään järkevää sanottavaa. Jos joku tuntematon alkaa vaikka kaupassa jutella, karkaan heti paikalta kun se vaan on kohteliasta. On ihanaa keskustella rauhassa kahden kesken ja olla läsnä tilanteessa.

Iloitaan omasta ainutlaatuisesta persoonasta, ja löydetään niitä omia voimavaroja. Onko muita introverttejä siellä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s